среда, 22 января 2014 г.

Астрономи вперше зняли коричневий карлик рідкісного типу

Астрономам вперше вдалося безпосередньо зняти рідкісний коричневий карлик класу Т, що обертається навколо зірки сонячного типу, йдеться в повідомленні Університету Нотр-Дам в Саут-Бенд (США).
"Завдяки тривалим спостереженням ми можемо використовувати його як лабораторію для тестування теоретичних атмосферних моделей. У кінцевому рахунку ми хочемо безпосередньо досліджувати спектр землеподібних планет.
Потім, аналізуючи спектр, ми зможемо визначити, з чого складається планета, яка її маса, радіус, вік і так далі, – практично всі значущі фізичні властивості", – пояснив Джастін Крепп (Justin Crepp) з Університету Нотр-Дам, чиї слова наводяться в повідомленні.
Група астрономів під керівництвом Креппа спостерігала за зіркою HD 19467 з 1996 року, використовуючи інструменти обсерваторії Кека на Гаваях. Дані, отримані за кілька років спостережень, показали, що рух зірки постійно трохи прискорюється під дією тяжіння невідомого об'єкта. Знімки високої контрастності, отримані в 2011-2012 роках, дозволили астрономам визначити, що на рух зірки впливає коричневий карлик, що обертається поблизу.
Він належить до так званих "метанових зірок" – карликів спектрального класу T, в спектрі яких присутні лінії метану, чадного газу і навіть води. Він світить в 100 тисяч разів слабше, ніж зірка HD 19467. Система зірок знаходиться приблизно в 30 парсеків або 97 світлових роках від нас.
Вік карлика астрономи за різними моделями оцінюють у 4,3-9 мільярда років, а масу – в 56-67 мас Юпітера. Карлик має низьку металлічность – в його складі мала кількість елементів важче водню і гелію. Зіставлення властивостей подібних об'єктів з характеристиками їх більш яскравих компаньйонів дає астрономам можливість перевіряти теоретичні моделі опису атмосфер.
21.01.2014 15:26, за матеріалами: РИА "Новости"

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Архив блога